

Cu ocazia zilelor insorite de mai, cei mai multi dintre cetateni aleg sa isi petreaca ziua in aer liber, in parcuri sau la padure.
Deoarece acestia folosesc surse de foc pentru gratare sau picnicuri in spatii deschise, cum ar fi padurile, riscul producerii unor incendii sau pierderii unor vieti omenesti este mare.
Astfel Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta din judetul Caras-Severin le recomanda sa isi desfasoare aceste activitati in locuri special amenajate si sa respecte normele privind stingerea si prevenirea incendiilor(PSI).
Utilizarea focului in spatii deschise se realizeaza doar cu respectarea normelor de stingere a incendiilor(PSI) astfel:
- focul se utilizeaza doar daca s-au respectat distantele de siguranta
- focul se utilizeaza doar cu o monitorizare a acestuia in permanenta(pentru a evita propagarea acestuia)
- focul se utilizeaza doar daca se vor asigura mijloacele de stingere: stingator sau o galeata cu apa.
Utilizarea focului deschis nu se va realiza atunci cand:
- bate vantul
- exista un pericol de producere a unui incendiu in apropiere(tigari)
Daca un incediu s-a produs fiecare cetatean este obligat sa anunte imediat pompierii la numarul unic de urgenta.
Dupa terminarea activitatiilor recreative, este obligatoriu stingerea focului si acoperirea cenusei in pamant, in locurile special amenajate in acest sens.
Nerespectarea cerintelor minime privind prevenirea si stingerea incediilor(PSI) se sanctioneaza conform HG nr. 537/2007 cu o amenda de la 100 de lei la 500 lei pentru persoanele care nu isi supravegheaza copiii(daca prin aceasta s-a produs incendiul), precum si depozitarea neadecvata a resturilor(jaraticului) in alte locurile decat cele special amenajate in acest sens.
Sursa: ResitaRo