In cele mai multe cazuri accidentele de munca se produc pe santier, in constructii, la inaltime. Datorita nerespectarii normelor privind securitatea si sanatatea in munca(SSM) acestia nu cunosc riscurile carora se expun zilnic si se accidenteaza.
Ceea ce pe santierele noastre nu prea se intampla, lucratorii desfasurandu-si activitate fara echipamentul individual de munca.
Pe langa faptul ca angajatorul/firma risca sanatatea dar si viata lucratorilor sai, acesta risca si amenzi pentru nerespectarea conditiilor de securitate si sanatate in munca.
Punerea in functiune a utilajelor care nu functioneaza corespunzator de asemenea risca sa produca accidente de munca, care pot fi mortale.
Indiferenta unor firme fata de sanatatea lucratorilor produce anual sute de victime. Un exemplu clar sunt unele firme din Dolj si Craiova care incalca periodic aceste reguli.
In Dolj un angajat care lucra la inaltime, a cazut in gol de la distanta de 13 metrii. Acesta nu purta nici un fel de echipament de protectie la locul de munca.
Lucrul la inaltime ar trebui sa fie efectuat doar de catre persoanele instruite in acest sens, dar si echipate corespunzator.
De asemenea, echipamentul individual de protectie nu este conform.
In Craiova muncitorii nu au asigurat marile de pamant dupa ce se ecaveaza, iar acestea s-au surpat peste lucratori. Acestia fiind declarati decedati la scurt timp dupa incident.
Sursa: GazetadeSud